Williams Residence

Work in progress
 

Project Category: Residential | Client: Michael and Mary Williams | Architect: Collins Caddaye Architects

The design outcome reflects the clients desire to build a modern adaptation of a post-war Prairie style. The architecture responds politely to the streetscape using earthy Bowral solid brickwork despite the modern cantilevered and glass elements. All of the living areas view or open out onto the pool and courtyard gardens, allowing the residence to engage with outdoor spaces.

The construction of this residence presented many challenges. The site had limited egress, sensitive neighbours and landscape tree mitigation issues constricting accessibility in constructing the double storey section of the residence. The works program and QA processes were heavily tested in delivering the interior package, in particular the joinery and surface finishes. Every room included inbuilt timber veneer joinery, including custom made furniture. The client’s eye for detail and symmetry ensured that material joints and junctions aligned and integrated whilst maintaining the highest level of workmanship throughout. With the clients positive attitude and patience we were able to work together to deliver a home that all stakeholders are proud of.